Paskaita apie jūrinius mikroorganizmus

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2024-05-03
  • Kategorija: Ugdymas karjerai

Paskaita „Jūriniai mikroorganizmai kaip natūralių medžiagų šaltinis“

Gargždų Vaivorykštės gimnazijos aktų salėje Ih, IF, IIc, IId, III ir IVA gimnazijų klasių mokiniams geografijos ir gamtos mokslų mokytojai organizavo aktualią paskaitą „Jūriniai mikroorganizmai kaip natūralių medžiagų šaltinis“. Paskaitos lektorės –  Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslininkė dr. Donata Overlingė ir dvi jos studentės: Ieva Sakovskaja (Biologijos ir jūros biotechnologijos bakalauro studentė) bei Olga Berežnova (Tvarus vandens ekosistemų valdymas magistrantūros studijų studentė). Dr. D. Overlingė savo pranešime moksleiviams pristatė mėlynosios biotechnologijos potencialą. Mokslininkė akcentavo jūrinių mikroorganizmų (daugiausiai mikrodumblių) panaudojimą biotechnologijose, pateikė aukštos pridėtinės vertės natūralių junginių pavyzdžių, kurie gali būti panaudoti žmogaus mityboje, farmacijoje kuriant naujus vaistus, turinčius antioksidacinį, priešvėžinį bei antibakterinį poveikį, supažindino su mikrodumblių pritaikymu nuotekų valymo įrenginiuose. Ši technologija leidžia išgauti švarų, išvalytą nuo organinių ir neorganinių teršalų nuotekų vandenį bei užaugusią mikrodumblių biomasę.

Studentės pristatė Jūros tyrimų institute vykdomas studijų programas ir dalinosi studijų metu patirtais įspūdžiais. Jos paminėjo, jog studijų metu yra siūlomos įvairios tyrimų temos – nuo mikroorganizmų iki žinduolių: galima dirbti su augalais ar gyvūnais, mikro ar makro organizmais. Studijų proceso metu studentai turi galimybę praktikuotis moderniose laboratorijose, kuriose dirba jų dėstytojai mokslininkai, perduodantys savo žinias naujoms kartoms. Studentės paminėjo, jog yra galimybė dalyvauti laboratorinėje praktikoje kartu su mokslininkais, taip pat yra galimybės vykti į įvairiausio pobūdžio ekspedicijas. Išvykų metu gali pamatyti ne tik kormoranų kolonijas, bet ir išplaukti į plačius vandenis su universiteto laivais „Mintis“ ir „Brabander“. Studentės pasidžiaugė, jog į studijų programą yra įtraukta specializuota praktika, kurią studentai atlieka įvairiose įmonėse. Praktika leidžia susipažinti su ateities darbo perspektyvomis.

Be Lietuvoje vykstančių veiklų yra galimybė pasinaudoti Erasmus+ arba EU-Conexus siūlomomis programomis. Galimas trumpalaikis mobilumas (1-2 savaitės) arba patirtis vienam semestrui (pusei metų).

Biologijos mokytoja ekspertė Raimonda Kundrotienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas