Netradicinė literatūros pamoka teatre

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2024-04-29
  • Kategorija: Aktualijos

Netradicinė literatūros pamoka teatre

Balandžio 25 d. Kauno kultūros centro Girstučio padalinyje stebėjome vieno ryškiausių Europos teatro kūrėjų Oliverio Frljićiaus, režisieriaus, aktoriaus, tekstų autoriaus, kritikų dažnai vadinamo „teatro provokatoriumi“, spektaklį ,,Metamorfozė" (pagal F. Kafkos kūrybą). Spektaklyje vaidino Vilniaus nacionalinio dramos teatro aktoriai, tokie kaip Rasa Samuolytė, Marius Repšys, Rimantė Valiukaitė ir kt.

Ši netradicinė literatūros pamoka, kurioje dalyvavo mūsų III–IV klasių gimnazistai, paskatino susimąstyti apie ,,hermetišką ir daugiaprasmę F. Kafkos prozą, kuri teikia galimybių įvairiems aiškinimams, dažnai patiems prieštaringiausiems. Jo kūriniuose skleidžiasi keistas, sunkiai paaiškinamas, grėsmės ir baimės kupinas pasaulis, to pasaulio nestabilumas, vienatvė, nuovargis, baimė dėl ateities". (Citata iš spektaklio pristatymo.)

Po spektaklio diskutavome su mokiniais, apie tai, kad rašytojo Kafkos kūriniuose ,,esantis prasmių laukas be galo platus, nepasiduodantis paprastoms, vienareikšmėms interpretacijoms". Įsitikinome, jog siekiant atverti skirtingus kūrinio suvokimo lygmenis, spektaklyje svarbiausia vis dėlto ,,megzti dialogą su realybe, kurioje gyvename". (Citatos iš spektaklio pristatymo.)

Gimnazistams šis spektaklis pasirodė be galo įtaigus, provokuojantis, kviečiantis diskutuoti apie ,,nepatogias" temas, skatinantis pokalbius ne tik apie klasikinę literatūrą, bet ir šiuolaikinio meno sampratą.

Nuotraukos iš spektaklio (fotografas Dmitrij Matvejef)

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rasa Rusteikienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas