Ryžtas išbandyti verslą – po kalėdinės eXpo

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2023-12-20
  • Kategorija: Aktualijos

Laikas mokykloje – tinkamiausias mokytis finansinio raštingumo, ekonomikos ir antreprenerystės. Tuo įsitikinome dar kartą, apsilankę kalėdinėje mokomųjų bendrovių eXpo mugėje Vilniuje. Gimnazijos komanda „Learn&game“ pristatė edukacinį ir lavinamąjį žaidimą, o kartu į renginį vykusios trečiokės nusprendė grįžusios įregistruoti savo mokomąją bendrovę.

EVE muilai

Trys draugės, gimnazijos IIIc klasės mokinės – Emma Paulauskytė, Vesta Gumuliauskaitė, Emilija Stankutė – susižavėjo muilo gamyba. Viskas prasidėjo nuo to, kai gimnazistės kartu su chemijos mokytoja Jurgita Gerulskiene sugalvojo metinio darbo temą, susijusią su muilais ir jų savybėmis. Gamtos mokslų laboratorijoje prasidėjo darbai. Merginos nė negalvojo, kad eksperimentai baigsis noru užregistruoti mokomąją bendrovę. Pirmą kartą gamindamos muilo bazę trečiokės viską labai tiksliai matavo, jaudinosi, nežinojo tikslios eigos ir kiekių, kodėl, kas ir kaip turi vykti. Jaudulį įveikti padėjo mokytoja, padrąsindama ir patardama kiekviename gamybos etape. 

Pasak moksleivių, buvę daug jaudulio. Kas rytą skubėdavo pirmiausia į laboratoriją. Pamačiusios, jog eksperimentas ir vėl pavyko, merginos „užsikabino“. Netrukus Emma, Vesta ir Emilija sulaukė pasiūlymo dalyvauti mokyklos „Verslo mugėje“. „Pradėjome vis daugiau ir daugiau gaminti, didinti porcijas, improvizuoti – anksčiau buvusios baimės ir streso nebeliko“ – pasakojo muilo gamintojos, sugalvojusios prekinį ženklą iš pirmųjų savo vardų raidžių „EVE muilai“.

Mugėje sekėsi puikiai – muilus labai greitai nupirko mokytojai ir draugai. Visiems neužteko, tad merginos pažadėjo iki Kalėdų pagaminti daugiau. Taip prasidėjo gimnazisčių verslumo kelionė. Draugės sukūrė puslapius populiariuose socialiniuose tinkluose (Facebook, Instagram). Nenorėdamos nuvilti nė vieno užsakovo, gimnazistės kasdien, iki 17–18 val., prasmingai leisdavo laiką gimnazijos laboratorijoje.

Draugės prieš moksleivių atostogas prisiminė, jog lengva nebuvo: „Paskutinėmis dienomis jautėme stiprų nuovargį ir jau norėjome pertraukos, bet ištraukusios gražiuosius muiliukus iš formelių ir pamačiusios vis kitokį, neeilinį, bet be galo gražų rezultatą, nesustojome ir norėjome džiuginti save ir klientus.“

Taip chemijos metinio darbo tema įsuko gimnazistes į naują joms etapą – pažintį su verslu, užregistruojant mokomąją bendrovę „EVE muilai“. Vis daugiau gimnazistų apsilanko laboratorijoje – ir jie nori išmokti gaminti muilą.

Learn&game

Nevyriausybinė organizacija, jaunimo antreprenerystės ir finansinio raštingumo ugdymo programų lyderė Lietuvoje „Lietuvos Junior Achievement“ kasmet organizuoja moksleivių verslų parodą „Kalėdinė mokinių mokomųjų bendrovių eXpo“, į kurią atrenka 130 komandų. Šiemet parodoje dalyvavo rekordinis skaičius moksleivių – beveik 600! Kvietimo dalyvauti sulaukė ir Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos Learn&game“ komanda, kurią subūrė mokytoja Joana Lukienė. Ji paruošė komandą pristatyti savo verslo idėją, verslumo kompetencijas. Edukacinį žaidimą kūrė trečiokai Armanda Zarudnevaitė, Elinga Dotaitė, Milita Kusaitė, Olivija Baltutytė, Elinga Jomantaitė ir Simonas Bočkus.

Mokyklos komandą lydėjusi ekonomikos ir verslumo programos mokytoja Vida Valaitytė-Ivachnenko įsitikinusi, jog  tradicinė mokomųjų mokinių bendrovių eXpo – tai vieta susitikti su inovatyvia, veiklia bendruomene, susipažinti su iniciatyviais bendraamžiais, jų kuriamais verslais. Dar mokyklos suole sukurtas verslas kartais gali nulemti ir moksleivio ateities pasirinkimus.

Šiais metais parodoje verslo idėjas pristatantys moksleiviai siūlė technologijomis spręsti jiems aktualias ir globalias problemas, kūrybiškai pritaikydami skaitmenines technologijas ar inžinerines žinias. Beveik 40% parodoje pristatytų verslo idėjų – mobiliosios programėlės, virtualios platformos, EdTech sprendimai ar inžineriniai produktų prototipai.

„Lietuvos Junior Achievement“ vadovė Andželika Rusteikienė džiaugėsi, kad tokie renginiai prisideda prie kertinio organizacijos tikslo – progresinio verslumo ugdymo mokyklose: „Manome, kad nėra per jauno amžiaus mokytis finansinio raštingumo, ekonomikos ir antreprenerystės. Moksleiviams dėmesį ir įžvalgas skyrė didžiausių Lietuvos įmonių vadovai ir profesionalai.“

„Lietuva dar turi nueiti ilgą verslumo skatinimo ir ugdymo kelią, nes verslą kuriančių jaunuolių šalyje galėtų būti kur kas daugiau, o jaunų moterų ir merginų verslumą būtina skatinti dar labiau, nes jų – verslininkių, verslo savininkių ar valdybos narių yra vis dar labai mažai. Ir ši tendencija pastebima jau ne vienerius metus. Netiesa, kad visiems turi pasisekti iš pirmo karto, nes klaidos turi būti vertinamos kaip pamokos. Todėl kiekvienas įmonių, partnerių ir savanorių indėlis, skatinant verslumo kultūrą, yra itin svarbus“, – teigė SEB banko valdybos narė Eglė Dovbyšienė. SEB bankas jau daug metų remia moksleivių verslumo ugdymą, banko ekspertai aktyviai dalyvauja verslo mentorių komisijoje

Informacijos sklaidos klubas

Nuotraukose:

Kalėdinės eXpo dalyviai – gimnazijos komanda „Learn&game“ ir mokytoja Joana Lukienė.

Gimnazijos komandos fotografei pirmokei Sofijai Jonušaitei pavyko parsivežti puikų kadrą su mugės dalyvius sveikinusia LR ekonomikos ir investicijų ministre Aušrine Armonaite.

Chemijos mokytoja Jurgita Gerulskiene ir IIIc klasės mokinės Vesta Gumuliauskaitė, Emilija Stankutė ir Emma Paulauskytė, mokinių mokomosios bendrovės „EVE muilai“ įkūrėjos.

LR ekonomikos ir investicijų ministrė Aušrinė Armonaitė, „Lietuvos Junior Achievement“ vadovė Andželika Rusteikienė – nuostabi asmenukė su versliausiais Lietuvos moksleiviais.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas