Žydų genocido aukų atminimas

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2024-09-24
  • Kategorija: Aktualijos

Lietuvos žydų genocido aukų atminimą įprasmino M. Olkinaitės kūryba

         Minėdami Lietuvos žydų genocido aukų atminties dieną Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos vienuoliktokai su lietuvių kalbos ir literatūros mokytojomis Giedre Mogilaite, Dalia Žurkauskiene dalyvavo istoriją ir literatūrą jungiančioje pamokoje Gargždų žydų sušaudymo vietoje.

        Mokiniai domėjosi Matildos Olkinaitės, 1922 m. Panemunėlyje (Rokiškio rajone) gimusios Lietuvos žydės, kūryba ir trumpo gyvenimo istorija. Matilda mokėsi lietuviškose mokyklose – Panemunėlio pradžios mokykloje, Kupiškio progimnazijoje, Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijoje, vėliau studijavo filologiją Kauno ir Vilniaus universitetuose. Mergina ne tik puikiai mokėjo lietuviškai, bet ir eiles kūrė tik lietuvių kalba. Ji garsėjo kaip jaunoji poetė, jos eilėraščiai buvo spausdinami įvairiuose lietuviškuose leidiniuose. M. Olkinaitės talentas teikė vilčių, kad ji prisijungs prie žymiųjų lietuvių poetų neoromantikų - J. Aisčio, B. Brazdžionio, S. Nėries. Tačiau prasidėjęs II Pasaulinis karas ir nacių ideologijos atnešti antisemitizmo išpuoliai pražudė šią devyniolikmetę merginą, nutraukdami jos gyvybės ir talento giją. Matilda Olkinaitė kartu su jos šeima 1941 m. liepą buvo sušaudyti savo gimtinėje – Panemunėlių miestelyje.

       Išliko tik paslėpti Matildos Olkinaitės dienoraščių ir eilėraščių sąsiuviniai. Jų medžiaga išspausdinta 2019 m. Išleistoje knygoje „Matilda Olkinaitė. Atrakintas dienoraštis“ (sudarytojas Mindaugas Kvietkauskas). Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos vienuoliktokai, minėdami Lietuvos žydų genocido aukų atminties dieną, skaitė šioje knygoje publikuotus eilėraščius, perrašė ir iliustravo eilių sąsiuvinio puslapius, įsijausdami į juose reiškiamas mintis, jausmus, tokius artimus jauniems žmonėms. Matildos gyvenimas, taip žiauriaiir beprasmiškai nutrauktas, įgauna prasmę šių dienų jaunuolių širdyse.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Giedrė Mogilaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas