Spaudos laisvė – žmonių laisvė

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2022-11-29
  • Kategorija: Renginiai

Spaudos laisvė – žmonių laisvė

2022-11-21 „Vaivorykštės“ gimnazijoje vyko paskaita „Spaudos laisvė – duotybė ar nuolatinė kova?“ Lektorė, žurnalistė, Lietuvos žurnalistų sąjungos almanacho „Žurnalistika“ vyr. redaktorė Jolanta Beniušytė III-IV klasių mokinius supažindino su spaudos laisvės terminu, istorija, pasidalino įdomiais faktais. Gimnazistai sužinojo, kad Lietuva pagal „žodžio laisvę“ užima garbingą 9 vietą iš 180 šalių! Dėstytoja mums priminė, kokia svarbi yra spauda, kokie turtingi esame galėdami laisvai reikšti, skelbti savas mintis. Mokiniai įdėmiai klausėsi ir noriai įsitraukė į diskusijas. Žurnalistė atskleidė, jog „spaudos laisvė yra žmonių laisvė“ ir tik turėdami visišką spaudos laisvę išties būsime laisvi. Mūsų informacijos sklaidos klubo žurnalistės pakalbino lektorę, kuri noriai atsakė į mums rūpimus klausimus.

Kuo ši tema yra aktuali jaunimui šiomis dienomis?

Ne tik šiomis dienomis, ko gero, visą gyvenimą ši tema bus aktuali, kadangi jaunimas turi turėti laisvę reikštis. Būtent laisvė ir yra mūsų garantija, kad ir ateityje turėsime laisvę, galėsime laisvai kalbėti, rašyti, bendrauti.

Su kokiais sunkumais susiduriate būdama žurnaliste?

Šiuo metu nesusiduriu su jokiais sunkumais, tačiau anksčiau man teko dirbti dienraštyje „Vakarų ekspresas“. Dirbdama sulaukiau visokiausių grasinimų, pavyzdžiui, atvykti į namus ir su manimi „pasikalbėti“. Tokiose situacijose svarbiausia išlikti ramiam ir nieko nebijoti.

Pristatymo metu daug kalbėjote apie istoriją: kiek ji svarbi žurnalistams?

Istorija yra labai svarbu, nes istoriniai įvykiai lemia dabartį. Pavyzdžiui, Švedija pirmoji priėmė spaudos laisvės įstatymus, ir dabar jie šioje srityje pirmauja, turi susiformavusias tradicijas. Laisva spauda neleidžia įsigalėti nusikalstamoms grupuotėms, korupcijai. Spausdintas žodis atskleidžia viską, visuomenė tai supranta, todėl myli ir puoselėja savo žiniasklaidą. Negyvensime gerai, jeigu šias sritis užgniaušime.

Kas yra svarbu šiandieninėje žurnalistikoje?

Šiandien žurnalistikoje yra svarbiausia perteikti visą informaciją teisingai, ugdyti kritinį visuomenės mąstymą, kovoti su dezinformacija.

Ar yra kokios taisyklės žurnalistikoje?

Taisyklės yra labai griežtos. Žurnalistams reikia laikytis etikos kodekso, nešmeižti, neskelbti netiesos, nekiršinti žmonių. Negalima fotografuoti mažamečių vaikų ir neįgalių žmonių, iš tikrųjų, daug ko negalima, ir tų reikalavimų reikia griežtai laikytis. Mažiausiai nuobaudų turinti ir labiausiai etiška yra radijo žurnalistika.

Ko galėtumėte palinkėti būsimiems žurnalistams?

Nebijokite stoti į universitetus ir tapti žurnalistais. Žurnalistų gyvenimas yra išties labai įdomus. Būsimiems žurnalistams reikia labai daug skaityti, rašyti, fotografuoti. Pradėkite nuo mažų dalykų ir svarbiausia nesustokite.

Dėkojame lektorei už labai įdomią paskaitą.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas