Gamtos mokslų laboratorijoje kvepėjo duona

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2022-12-22
  • Kategorija: Renginiai

Gamtos mokslų laboratorijoje kvepėjo duona

Adventas – gražus laukimo metas. Kokia prasminga dovana, kai gali susiburti, pabendrauti, pagiedoti kalėdinių giesmių! Šventinės nuotaikos apgaubti gruodžio 19 dieną  vedėme integruotą biologijos ir muzikos pamoką „Kalėdų belaukiant“, kurioje dalyvavo Gargždų ,,Vaivorykštės“ gimnazijos Ig klasės mokiniai, Neringos Putinaitės mama Rima Putinienė.

Subtilią  nuotaiką sukūrė pamokos pradžioje gimnazistų ir jų muzikos mokytojos Jūratės Surblienės  pagiedotos trys kalėdinės giesmės.  Vėliau gamtos mokslų laboratorijoje atidžiai klausėmės Neringos Putinaitės mamos Rimos Putinienės pasakojimo apie raugo gaminimą, priežiūrą ir duonos kepimą. Mokiniai turėjo galimybę ne tik pauostyti, bet ir paragauti duonos raugo, paliesti ir vizualiai įvertinti miltų rupumą.  

Pagal lietuvių tradicijas duona – vienas svarbiausių produktų daugelio šeimų kasdienybėje. Ypač didelę reikšmę duona turėjo ant šventinio Kūčių ir šv. Kalėdų stalo – ji buvo ne tik priedas prie kitų patiekalų, bet ir pagrindinis, garbingiausioje stalo vietoje patiekiamas valgis. Nuo neatmenamų laikų Lietuvoje kepama ruginė duona.

Malonu, kad gimnazistės Neringos  mama sutiko dalyvauti pamokoje ir pasidalinti su mumis duonos kepimo paslaptimis. Tai ne tik graži bendrystė, bet ir vertingos mamos patirties, suvokimo apie darbą, apie rūpinimąsi šeima, apie tradicijų tęstinumą perdavimas vaikams.

Praktinis darbas vyko sklandžiai, nes Neringos mama į pamoką atsinešė jau kepimui paruoštos ruginės duonos minklės. Kiekvienas gimnazistas, mokytojos galėjo savo rankomis suformuoti duonos kepaliuką, o vėliau iškeptą parsinešti į namus.

Duona tyliai vienija ir darbo dieną, ir  prie švenčių stalo susėdusius šeimos narius, dalijimasis ja sukuria taiką kiekvieno širdyje, darną šeimoje ir užtikrina skalsą namuose visus  metus. Jeigu  dalijamasi duona – netrūks ir meilės.

 

Biologijos mokytoja metodininkė Raimonda Kundrotienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos