Gimnazijoje paminėta Pasaulinė baltosios lazdelės diena

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2022-10-14
  • Kategorija: Aktualijos

Paminėta Pasaulinė baltosios lazdelės diena

Spalio 12d., artėjant Pasaulinei baltosios lazdelės dienai, Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje apsilankė Klaipėdos regos ugdymo centro (RUC) socialinio skyriaus teatro studija „Palėpė“. Kolektyvas I ir II klasių gimnazistams suvaidino jausmingai linksmą spektaklį pavadinimu ,,Princas – valkata“. Vaidinime netrūko smagių pokštų, dainų, spalvų, emocijų, aktoriai jautėsi kaip žuvys vandenyje, o gimnazistai neslėpė susižavėjimo, ovacijų bei šypsenų veiduose.

Teatro studijos „Palėpė“ vadovė Danutė Marcelė Balčiūnienė pristatė pagrindines tiflopedagogo pareigas: „Mokau suaugusius žmones orientacijos mobilumo. Į tai įeina: naudojimasis baltąja lazdele, savarankiškumo įgūdžių lavinimas bei Brailio rašto mokymasis.“

RUC socialinio skyriaus nariai ir „Palėpės“ aktoriai Audronė Klevinskienė, Albertas Mumgaudis bei Albina Kudžmaitė žurnalistų būreliui tvirtino, kad paminėti Pasaulinę baltosios lazdelės dieną jiems yra labai svarbu. „Mes stengiamės savo spektaklius parodyti kuo platesnei žmonių auditorijai. Norime, kad mus pamatytų ir žinotų, jog mes esame tarp jų, ir, prireikus mums padėtų. Scenoje aš orientuojuosi tik su kitų žmonių pagalba. Neturiu jokios scenos baimės, nors dramos būrelio lankyti visiškai nenorėjau, tačiau mane įkalbėjo, ir dabar šio pasirinkimo visiškai nesigailiu“, – atviravo A. Klevinskienė. A. Mumgaudis atskleidė, su kokiomis kliūtimis susiduria kasdienybėje: „Pats baisiausias dalykas yra ne vietoje ant šaligatvio pastatyti automobiliai ar dviračiai. Šaligatvis turėtų būti saugi vieta vaikščiojimui.“ „O aš rašau knygas. Ne tik fantastiką, bet ir istorijas iš jaunystės. Esu parašiusi ir porą knygelių, skirtų vaikams. Šiuo metu daugiau laiko skiriu sau – mokausi ispanų kalbą ir noriu pakeliauti“, – neišsenkančia energija spinduliavo „Palėpės“ aktorė A. Kudžmaitė.

Pasibaigus spektakliui, apie savo gyvenimą atvirai papasakojo nuo gimimo aklas jaunuolis Jonas Petrauskas. Jis supažindino gimnazistus su Brailio raštu, parodė, kaip naudotis baltąja lazdele, išmaniuoju telefonu, monetų ir banknotų atpažinimo prietaisu, Brailio rašto rašymo lentele. Jonas taip pat atskleidė, kaip aklieji prisitaiko kasdienėje aplinkoje, ką veikia laisvalaikiu, kuo domisi. Mokiniai galėjo įsitikinti, kad aklumas nėra kliūtis įgyti puikų išsilavinimą ir dirbti pilnavertį darbą. „Mane stipriai motyvuoja paties išsikelti tikslai. Vienas pagrindinių – ateityje įsigyti nuosavą būstą“, – atviravo jaunuolis. J. Petrauskas užsiminė, kad mokyklose vis dar trūksta tinkamai pasiruošusių specialistų, kad silpnaregių ir neregių kasdienybė nuo pat švietimo įstaigų lankymo dienų būtų kokybiškesnė ir lengvesnė.

Šis pokalbis buvo labai jautrus ir daugeliui atvėrė akis, supratome, kad visi mes esame pilnaverčiai žmonės, nepriklausomai nuo to, ar regime pasaulį spalvotai, ar tik jo šešėlius. Po pasirodymo gimnazistai, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Nijolė Balčikonytė bei direktoriaus pavaduotoja neformaliajam ugdymui Rasa Rusteikienė vieningai teigė, kad renginys buvo gražus, jautrus ir linksmas. Emocijas puikiai atspindėjo N. Balčikonytės pasakyta frazė: „Džiaugiuosi dalyvavusi, spektaklis pakėlė nuotaiką visai dienai“.

Informacijos sklaidos klubo žurnalistės G. Zajančkauskaitė ir V. Pužaitytė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas