Mielių lenktynės ir sumo kovos Telšių STEAM centre

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2022-06-21
  • Kategorija: Aktualijos

Birželio 17 dieną 23 gimnazijos Ic, Ig, Ih, Ie klasių mokiniai vyko į Telšius.  Iš ryto mokiniai dalyvavo ekskursijoje po Telšius. Gidas Vitalijus Šoviniauskas, gimęs ir užaugęs Telšiuose, padėjo mokiniams geriau pažinti Žemaitijos sostinę, įsikūrusią ant septynių kalvų. Turtinga žemaitiška kalba gidas papasakojo mokiniams apie miestą, iš vakarų ir rytų supantį legendomis pagarsėjusį Masčio ežerą, į kurį įteka mažytis Telšės upelis, davęs miestui vardą. Gidas apie Telšius pateikė daug įdomių faktų, papasakojo legendų. Kadangi Telšiai – meškų miestas, gidas liepė mokiniams suskaičiuoti visas sutiktas meškas. Ekskursijos pabaigoje mokiniams, radusiems per mažai ar per daug meškučių, buvo įteikti bilietai kartoti kursą, t.y. dar kartą atvykti į Telšius.  Visas 28 Telšių meškas suskaičiavo Dangė ir Agnė, kurios gavo saldžią dovanėlę iš Vitalijaus rankų.

Po pietų mokiniai nuvyko į Telšių STEAM atviros prieigos centrą. Gimnazistai susiskirstė į dvi grupes. Dalis mokinių dalyvavo biologijos sekcijos tiriamajame darbe ,,Mielių lenktynės“. Mielės kvėpuoja  aerobiniu (kai aplinkoje yra deguonies) ir anaerobiniu (fermentacijos) būdu. Abiem atvejais jos išskiria medžiagų apykaitos produktą – anglies dioksidą (CO2). Gimnazistai aiškinosi, kokioje temperatūroje ir kokiame substrate mielės išskiria daugiausiai anglies dioksido, ieškodami atsakymo, taikė ne tik matematikos žinias, bet ir  šiuolaikines IKT priemones. Mokiniai džiaugėsi turėdami galimybę išbandyti įvairias išmanias ir dar nematytas priemones.

Antra grupė dalyvavo robotikos sekcijos tiriamajame darbe „Robotų sumo kova Marse". Gimnazistai, naudodami „Lego EV3" konstruktorių, kūrė robotus, vėliau juos programavo ir varžėsi sumo ringe.

Mokinių teigimu, veikla STEAM centre buvo labai įdomi, suteikė naujų žinių ir praktinių įgūdžių, įkvėpė naujiems tyrinėjimams, o smagi ir informatyvi ekskursija po Telšius paskatino labiau pasidomėti ir savo miesto istorija.

Mokinius lydėjo matematikos mokytojas Darius Agintas ir biologijos mokytoja Raimonda Kundrotienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas