Jaunųjų kūrėjų šventėje – kūrybos galia

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2024-05-06
  • Kategorija: Didžiuojamės

Jaunųjų kūrėjų šventėje – kūrybos galia

Gegužės 2-ą dieną Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje nuskambėjo tradicinis, jau daugiau nei 20 m. gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų organizuojamas renginys „Aš – kūrėjas“, kuriame Klaipėdos krašto moksleiviai dalinosi savo  kūryba. Virš 20 jaunųjų kūrėjų  iš Gargždų, Priekulės, Palangos gimnazijų skaitė savo eilėraščius, drobėje tapė akimirkos įspūdžius, atliko autorines dainas. Šventės metu buvo apdovanoti ir „Vaivorykštės“ gimnazijos skelbto Klaipėdos krašto mokyklų akrosticho kūrimo konkurso, skirto Lietuvos vardo paminėjimo dienai, laureatai. Jais šiemet tapo Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazistai Beatričė Lažinskaitė ir Domas Jaškevičius bei Palangos senosios gimnazijos mokinys Linas Daukšas.

Beržų šakelėmis išpuoštoje gimnazijos kūrybinio mąstymo erdvėje renginio vedėjos skaitė poetės Kristinos Tamulevičiūtės eiles iš neseniai išleisto eilėraščių rinkinio „Gyvybė“. Ypač džiugu, kad renginyje dalyvavo ir pati autorė  Kristina Tamulevičiūtė – poetė, prozininkė ir vertėja. Dalindamasi asmenine patirtimi ji drąsino jaunuosius kūrėjus pasitikėti savimi ir netingėti. Kūrybos kelyje, anot poetės, yra svarbu būti ryžtingam, išklausyti pastebėjimų, bet  nepasiduoti negatyviai kritikai, komentarams, neleisti, kad jie užgniaužtų kūrybinį polėkį. „Nuo pat mokyklos laikų aš rašiau nesulaukdama įvertinimo, tačiau atėjus laikui buvo išleista mano eilėraščių knyga, kuri tiek kritikų, tiek skaitytojų buvo sutikta labai palankiai“, – sakė poetė (K. Tamulevičiūtės poezijos knyga „Gyvybė“ šiemet Metų knygos rinkimuose pretendavo tapti geriausia Poezijos kategorijoje). Kitas dalykas, kurį akcentavo viešnia ir kuris jaunimui buvo gan netikėtas – tai kasdienės kūrybinės rutinos svarba. K.Tamulevičiūtė mokė, kad kūrėjui svarbu netingėti ir kasdien paskirti bent pusvalandį savo kūrybos praktikavimui – įspūdžių užrašymui, kūrybiniams bandymams, redagavimui, domėjimuisi kitų autorių kūryba, jos analizavimui.

Poetė renginio dalyvius įtraukė į kūrybinio rašymo užduotis – pakvietė sukurti tekstus, kuriuose būtų paminėtas vietovardis ar tarmiškas žodis. Moksleiviai ir mokytojai entuziastingai kūrė ir skaitė naujai sukurtus humoristinius ir rimtus savo kūrinius. Pamatėme, koks kūrybiškas yra jaunimas, kiek džiaugsmo bei išsilaisvinimo kūryba gali suteikti jauniems žmonėms, patyrėme, kad kūrybiškumas gali kurti kartas, socialinius vaidmenis vienijančią bendruomeniškumo atmosferą.

Giedrė Mogilaitė,

lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas