XXII festivalis „Trimitatis“ skambėjo Smalininkuose

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2023-05-12
  • Kategorija: Didžiuojamės

XXII festivalis „Trimitatis“ skambėjo Smalininkuose

Tęsiant tradicijas bei puoselėjant lietuvių tautos ir savo krašto kultūrą, ugdant meilę tautinei muzikai, gegužės 5-ąją mažame miestelyje Smalininkuose įvyko XXII Žemaitijos ir Klaipėdos krašto tautinių instrumentų ansamblių ir orkestrų festivalis  „Trimitatis“. Dalyvavo kultūros centrų, muzikos ir meno, bendrojo ugdymo mokyklų, gimnazijų, vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų vienarūšių bei mišrių tautinių instrumentų ansambliai ir orkestrai, Eržvilko kultūros centro Vadžgirio skyriaus vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Šebukai“, Eržvilko KC tradicinių instrumentų ansamblis „Eržvilko bandonija“, Jurbarko KC folkloro ansambliai „Imsrė“ ir „Imsriukai“, Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos skudutininkų  ansamblis (vadovė J. Surblienė), Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos kolektyvai.

         XXII festivalyje dalyvavo visų tautinių instrumentų žanrų kolektyvai: tradicinių kanklių, skudučių, birbynių, koncertinių kanklių, mišrūs tautinių instrumentų ansambliai ir orkestrai, vokaliniai ir folkloro ansambliai iš Gargždų, Klaipėdos, Kretingos, Neringos, Šiaulių, Kuršėnų, Panevėžio, Akmenės, Kelmės, Jurbarko, Mažeikių,  Plungės, Tauragės – daugiau nei 500 dalyvių. Muzikantai vos tilpo ant scenos. Festivalio baigiamasis koncertas įvyko Smalininkų technologijų ir verslo mokykloje, kurioje nuskambėjo net 24 kūriniai. Taip pat buvo pakviestas grupių „Thundertale“ ir „PradžiaPati“ įkūrėjas, partizanų atminimui skirtos roko operos „Priesaika“ bendraautorius, Kardokų gamtos mokyklos muzikos mokytojas J. Chodkevičius, kuris pademonstravo elektrinių kanklių užburiantį skambesį bei atliko savo kūrinį „Ramu“. Gimnazistai festivalio baigiamajame koncerte atliko bendrus muzikinius kūrinius: Giedriaus Svilainio „Skudutinės“ I dalį „Intakas“ ir III dalį „Sutartinpolkė“. Kartu su tautinių instrumentų orkestru - lietuvių liaudies šokį „Dirižablis“, išplėtotą Eugenijaus Čiplio. 

Festivalį organizavo Jurbarko Antano Sodeikos meno mokykla. Šventės koordinatorė Jurbarko Antano Sodeikos meno mokyklos kanklių mokytoja metodininkė Rima Balčiūnienė po renginio pasidalino savo emocijomis: „Renginį užbaigėme su palengvėjimu ir labai smagia širdimi. Tikslas buvo sutelkti talentingus žmones ir Jurbarko gyventojams parodyti galingą orkestrų garsų jėgą. Mano lūkesčiai tikrai pasiteisino, aišku, planavimo laikotarpiu labai jaudinomės, kad tilptume ant scenos, nes ji labai maža, tačiau turėjau labai gerą komandą, kuri padėjo įveikti visus iškilusius sunkumus.“

Išėjus iš salės buvo galima matyti daug patenkintų, besididžiuojančių veidų. Po ilgos ir varginančios dienos, Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos skudutininkų ansamblio nariai bei vadovė grįžo kupini teigiamų emocijų ir įspūdžių: „Esame pavargę, bet laimingi. Ypatingai sujaudino paskutinė daina „Giedu dainelę“, nes ji būtent yra apie mūsų kraštą, kokius vargus mes esame išvargę, todėl mane labai sujaudino, kai visa publikai ją atliko susikabinus rankomis, vieningai. Mano vienintelis lūkestis, kuris tikrai pasiteisino, buvo, kad visi atsivežti kūriniai gerai suskambėtų“ – džiaugiasi Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos skudutininkų ansamblio vadovė Jūratė Surblienė.

Buvo gražus ir meniškas renginys. Pamačiau ir išgirdau daug liaudies instrumentų, smagu, kad jie gali taip darniai susijungti į vieną” – Beatričė Riaukaitė.

Festivalis buvo įsimintinas ir smagus. Tai buvo puiki galimybė mėgautis gyva muzika, išgirsti naujus instrumentus. Tokie renginiai tikrai padeda žmonėms bendrauti  ir suartėti”– Austėja Bliūdžiūtė.

„Dieną praleidau linksmai ir turiningai. Džiaugiuosi, jog gavome progą pagroti prieš gausią publiką. Visa šventė labai patiko“ – Benas Kirilovas.

„Šiame festivalyje jau dalyvavau antrą kartą. Dalyvių buvo tiek daug, kad šįkart vos tilpome ant scenos. Man labiausiai patiko tai, kad grodami mes labai susivienijame. Du koncertai per dieną labai išvargino, tačiau grįžau namo su teigiamomis emocijomis ir tikiuosi, kad kitais metais bus dar geriau.“ – Anielė Damašiūtė.

„Namo parsivežu gerų įspūdžių bagažą. Renginys labai gražus, tautiškas. Man labiausiai patiko unikalios aprangos.“– Alanas Kuprelis

„Koncertas buvo labai įdomus. Man labiausiai patiko, kad mūsų ansamblis gerai pagrojo lietuvių liaudies šokį „Dirižablį“– Alanas Tomchuk.

Festivalio dalyviai į gimnaziją parsivežė ne tik padėkas ir dovanas, bet ir gerą nuotaiką bei neįkainojamą sceninę patirtį. 2024 metais XXIII tautinių instrumentų ansamblių ir orkestrų festivalis „Trimitatis“ vyks Neringoje.

Danielė Domeikytė, IIIb klasė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas