Pažintis su Švedijos ir Danijos aukštosiomis mokyklomis

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2022-11-14
  • Kategorija: Ugdymas karjerai

Gimnazistės dalyvavo projekte „Mano profesinio pasirinkimo vizija“

Mokiniams, ypač besimokantiems paskutinėse gimnazijos klasėse, kyla klausimų ką daryti toliau. Apsispręsti nepadeda net ir didelė darbų bei studijų pasirinkimo įvairovė ne tik mūsų šalyje, bet ir užsienyje. Dvi Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos trečiokės – Dominyka Macaitė ir Enrika Rašinskytė – dalyvavo projekte „Mano profesinio pasirinkimo vizija“. Parašiusios motyvacinį laišką jos pateko tarp Klaipėdos rajono išrinktųjų mokinių, kurie turėjo galimybę aplankyti Švedijos ir Danijos aukštąsias mokyklas.

Pirmoji mokinių aplankyta įstaiga – Lundo universitetas. Šis universitetas didingas ne tik savo architektūros grožiu ir istorija, kadangi tai viena iš seniausių mokymosi institucijų Skandinavijoje, bet taip pat yra įvertintas dėl mokslo pasiekimų jame. Lundo universitetas patenka į geriausių pasaulio universitetų šimtuką ir yra 150 aukštųjų mokyklų, kurias baigę absolventai lengvai ir greitai įsidarbina, sąraše. Tai populiariausias tarptautinių studentų pasirinkimas Švedijoje, siūlantis  9 bakalauro ir virš 130 magistro laipsnių nemokamų studijų anglų kalba. Stojantiesiems svarbiausia turėti anglų kalbos sertifikatą. Lundo universitetas išsiskiria savo studentų „Tautomis“. Tai vienas geriausių būdų naujokams susipažinti su Lundo studentais bei gauti pagalbos kilus klausimams. „Tautos“ organizuoja įvairias veiklas: vakarėlius, koncertus, vakarienes, studentams priimtinomis kainomis, būrelius, sporto renginius ir kitus susibūrimus. Pakalbinus vieną iš studentų, jis papasakojo, jog pritapti prie universiteto bendruomenės ir prisitaikyti prie studijų sistemos nebuvo sunku todėl, kad buvo tinkamai iš anksto nusiteikęs ir motyvuotas. Jį nustebino tai, kad mokymosi procesas organizuojamas labai laisvai – studentai patys planuoja ir skirsto laiką. Jei nepavyksta to padaryti patiems, kiekvienas gali kreiptis į studijų planavimo padėjėjus. Taigi, Lundo universitetas yra puikus pasirinkimas mokiniams, norintiems studijuoti užsienyje kokybiškai ir nemokamai.

Danijoje mūsų gimnazistės apsilankė „liaudies“ aukštosiose mokyklose, kurios stengiasi padėti žmonėms atrasti savo pašaukimą. „Nordfyns“ liaudies mokymosi įstaigoje besimokantys studentai gali išbandyti įvairias kasdienines veiklas (tokias kaip sodininkystė, maisto gaminimas) ar pamėginti realizuoti save meno srityse (muzikoje, dailėje). Svarbu paminėti tai, kad „Nordfyns“ studijuoti gali bet kokio amžiaus žmonės iš viso pasaulio.

Pasiekus paskutinį kelionės tikslą – „Snoghøj“  liaudies  meno mokyklą – apstulbino ne tik pačios mokyklos pastatas, bet ir jį supančios gamtos grožis. Mokiniai iš Lietuvos buvo sutikti džiaugsmingai, o po vakarienės kartu su visais giedojo skandinaviškas ir tarptautines giesmes. „Snoghøj“ bendruomenės nariai ne tik stengiasi padėti žmonėms atrasti ko jie nori gyvenime, bet ir sukuria jaukią atmosferą savo ugdytiniams. Joje jie gali pasijusti kaip namie – mokinių nedaug, o patys mokytojai yra motyvuoti dirbti bei noriai bendrauja su studentais. Taigi, jei dar nežinote ko norite, verta apsvarstyti galimybę pasirinkti liaudies mokyklą, kurioje ne tik atrasite save, bet ir susirasite draugų iš viso pasaulio.

 

Informacijos sklaidos klubo narė Dominyka Macaitė, IIIb

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas