Mokymasis mokytis

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2024-10-01
  • Kategorija: Aktualijos

Mokymasis mokytis

       Prabėgo pirmas mokslo metų mėnuo – pasitikrinome, kaip mokame planuoti laiką, kiek gebame susikaupti, atlikdami diagnostinius, pastebėjome, kas trukdo siekti norimų rezultatų. Kadangi gimnaziją lanko I–IV klasių mokiniai – jie jau yra išsityrę, kas ypač padeda mokytis. Neformalaus švietimo būrelis ,,Informacijos sklaidos klubas“ iš psichologinių, pedagoginių straipsnių atrinko medžiagą, kuri gimnazistams gali palengvinti mokymąsi bei padaryti jį veiksmingesnį.

Kai mokotės

       Žvaliai sėskite prie tvarkingo darbo stalo, pozityviai nusiteikite. Vieta turi būti rami, gerai apšviesta.

       Susidarykite planą, kaip jūs norite paskirstyti savo laiką.

       Mokytis būtina reguliariai.

       Medžiagą reikia nagrinėti mažomis dalimis, o ne visą iš karto.

       Kai kuriuos skyrius susikaupę perskaitykite po kelis kartus ir tik tada pradėkite rimtesnį mokymąsi: pasibraukti, išsirašyti svarbius teiginius, ieškoti asociacijų. Jei yra galimybė – temą paaiškinkite kitam asmeniui.

       Mokydamiesi padarykite 10-15 min. pertrauką (pasivaikščiokite, išeikite pakvėpuoti grynu oru, pažiūrėkite į dangų, į medį, lengvai pajudėkite, ramiai pasikalbėkite su kitu).

 Norėdami išmokti

      Mokydamiesi būkite ne tik geros nuotaikos, bet ir tikėkite savo atsakingo darbo sėkme, kuri yra varomoji jėga (tai atlygis už įdėtą darbą). Tik jūs žinote savo mokymosi motyvus (mokymosi motyvų yra labai daug ir priklauso nuo kiekvieno besimokančio).

 Du svarbūs nurodymai, kaip teisingai mokytis

      Mokantis visada reikia stengtis išmoktąjį dalyką įsivaizduoti ir abstrakčiu pavidalu be jokių išorinių dirgiklių. Taigi atitrūkite nuo rašytinio pagrindo ir kelias akimirkas nukreipkite vidinį žvilgsnį į vaizdinių pasaulį. Vaizdiniai atmintyje išlieka geriau negu tie patys dalykai rašytiniu pavidalu.

      Kai medžiaga kartojama, reikia stengtis tai daryti kitoje aplinkoje, kitaip nusiteikus ir kitu laiku. Taip pakeičiame dirgiklių situaciją, atskiriame nepageidaujamus ir užmaršumą skatinančius dirgiklius. 

    Dar reikšminga paminėti - tyrimai rodo, kad tėvų įsitraukimas labai glaudžiai susijęs su mokinių daroma pažanga. Vadinasi, bendravimas, mokėjimas mokytis, sistemingas darbas tikrai pradžiugins norimais rezultatais. Sėkmingo ir darbingo spalio!

Medžiagą surinko informacijos sklaidos klubas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas