Bendravimas ir bendradarbiavimas – svarbūs gebėjimai

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2024-09-24
  • Kategorija: Aktualijos

Gimnazijoje vertinamas mokytojų, mokinių ir jų tėvų bendradarbiavimas

       Kiekvienoje mokykloje labai svarbi sėkmingo ugdymo dalis – mokytojų, mokinių ir jų tėvų bendradarbiavimas. Ne kartą akcentuota, kad tik bendromis mokyklos ir šeimos pastangomis galima padėti mokiniams išsiugdyti gebėjimą mokytis bei nuostatą mokytis visą gyvenimą. Mokykla drauge su tėvais gali pasiekti, kad ugdytųsi kūrybingos, sąmoningos asmenybės, aktyvūs bei laisvę branginantys Lietuvos piliečiai.

      Bendravimas ir bendradarbiavimas – tai vieni iš svarbiausių gebėjimų šiuolaikinio žmogaus gyvenime. Jūratė Litvinaitė – pedagogė, VU sociologijos doktorantė – sako, kad ,,aukštų pasiekimų, sėkmingos socializacijos troškimas – bendra tėvų ir mokytojų siekiamybė, ir, kaip rodo įvairūs moksliniai tyrimai, gali būti pasiekta tik darniai abiems pusėms bendradarbiaujant ir nepuoselėjant tuščių lūkesčių, jog sėkmingas vaiko ugdymo darbas gali būti atliktas pavieniui“.

       Ir namuose, ir mokykloje reikia padėti paaugliui, jaunuoliui suprasti, kad visi žmonės skirtingi, turintys kitokių gyvenimo patirčių, gebėjimų, įsitikinimų. Norint pagarbiai bendrauti, būtina kurti santykį su kitu stengiantis jį pažinti, suprasti jo poreikius. Be abejo, suaugusieji privalo suprasti, kad paauglys turi savų problemų, kurios jam itin svarbios – kaip ir suaugusiems reikšmingos jų pačių problemos.

        Svarbu kalbėtis, aiškintis, jog reikalinga nustatyti ribas, kurios lengvintų bendravimą bei apsaugotų paauglį. Žinoma, būtina pastebėti gerąsias paauglio savybes, elgesį, suteikti tiek savarankiškumo, kiek pajėgia juo pasinaudoti, ir leisti pasijusti atsakingam už savo poelgius.

       Mokiniai skirtingai geba priimti pokyčius ir sunkumus, prie jų prisitaikyti. Tai priklauso nuo ankstesnių patirčių, lūkesčių sau ir aplinkos reikalavimų, aplinkos palaikymo, santykių su bendraamžiais, su tėvais, turimų socialinių-emocinių gebėjimų, emocinės savijautos ir kt. Kilus sunkumų, rekomenduojama pasitarti su specialistais (gimnazijoje psichologo pagalbą teikia psichologės Neringa Gerdauskytė ir Rūta Lukošienė. Dėl konsultacijų galima tartis parašius žinutę Tamo dienyne) – suaugusiųjų pareiga paauglio, jaunuolio nepalikti vieno.

 

Medžiagą parengė

gimnazijos psichologė Neringa Gerdauskytė,

informacijos sklaidos klubas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas