Projektinių darbų konferencija „Matematika už lango“

Respublikinė kūrybinių-projektinių darbų konferencija „Matematika už lango“

Kovo 14 dieną Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje devintą kartą vyko respublikinė kūrybinių-projektinių darbų konferencija „Matematika už lango“. Šio projekto data pasirinkta neatsitiktinai. Kovo 14 d. –  kasmetinė šventė, skirta matematinei konstantai PI paminėti.

Renginio atidarymas prasidėjo nuo skudutininkų, choro ir šokėjų pasirodymų. Po jų konferencijos vedėjai IIIb klasės mokinė Darija Sermontytė kartu su IIIe klasės mokiniu Benediktu Pakalniškiu į sceną pakvietė Gargždų „Vaivorykštės“ direktorę Oną Sturonienę. Direktorė džiaugėsi mokinių iniciatyvumu, dėkojo, kad tiek jaunų žmonių domisi integruotomis naujovėmis, kurias geba pritaikyti ne tik mokyklos suole, bet ir kasdieniame gyvenime. O. Sturonienė teigė: „Svarbiausia suprasti tuos dalykus, kuriuos pats nori išmokti.“ Savo kalbą direktorė baigė palinkėdama visiems įvairiapusiškos sėkmės.

Matematikos konferencijoje dalyvavo 8–12 klasių mokiniai iš Gargždų, Plungės, Endriejavo, Kulių ir Plikių gimnazijų. Dalyviai pristatė unikalius ir kūrybiškus darbus, integruojančius įvairių mokslo sričių (dailėje, fizikoje, chemijoje, biologijoje, istorijoje ir kt.) žinias. Didžioji dalis dalyvių ir pranešėjų buvo iš Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos, pranešimus skaitė ir Plungės „Saulės“ gimnazijos, Klaipėdos r. Endriejavo pagrindinės mokyklos, Plungės r. Kulių gimnazijos bei Plikių Ievos Labutytės pagrindinės mokyklos mokiniai.

Renginyje dalyvavo Klaipėdos rajono Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Genovaitė Jurevičienė, kuri dėkojo dalyviams ir organizatoriams ir apdovanojo visus dalyvius diplomais. Organizatoriai skyrė tris nominacijas, nors, anot renginio svečių, jų turėjo būti žymiai daugiau. Pirmoji nominacija „Linksmiausias pristatymas“ atiteko Plungės „Saulės“ gimnazijos Ib klasės mokinėms Akvilei Arlauskaitei ir Ievai Mežeckytei, pristačiusioms projektą „Dvi mąstymo stratregijos: kūrybiškumas ir matematika“ (darbo vadovės: matematikos vyr. mokytoja R. Gudienė ir lietuvių k. mokytoja metodininkė R. Damulienė). Antroji nominacija „Inovatyviausias pristatymas“ buvo skirta Klaipėdos rajono Endriejavo pagrindinės mokyklos 7 kl. mokiniui Edvinui Pociui. Šis dalyvis nepaliko abejingų savo pristatymu „Labiausiai gendančios mašinos“ (darbo vadovė matematikos mokytoja metodininkė D. Norkienė). Trečioji nominacija „Moksliškiausias pristatymas“ atiteko Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos IVb kl. mokiniui Žilvinui Duotui, kuris komisijai paliko didžiausią įspūdį, pristatydamas savo  projektą „Celiuliozės acetato atliekų panaudojimo galimybės sorbento gamybai ir jo sorbcinių savybių tyrimas“ (darbo vadovai: chemijos mokytoja J. Gerulskienė ir fizikos mokytojas ekspertas R. Rimkevičius).

Konferencijoje dalyvavę svečiai: Klaipėdos universiteto lekt. dokt. Marta Karaliutė, KRŠC direktorė Ramutė Sirutienė, KRŠC metodininkas Julius Adomkus, Klaipėdos r. administracijos švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Genovaitė Jurevičienė ir Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos pavaduotoja ugdymui Vida Valaitytė-Ivakhnenko stebėjosi, kad kiekvienais metais mokinių idėjos vis inovatyvėja. Svečių komisija ne tik žavėjosi mokinių darbais, bet ir nuoširdžiai dėkojo bei teigė, jog tikisi, kad ateityje jų tik daugės.

„Matematika už lango“ konferencijos pabaigoje ant scenos buvo pakviesta už renginį atsakinga organizatorė Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos matematikos mokytoja ekspertė Dalia Bendikienė. Svečiai jai dėkojo už iniciatyvą, kūrybiškumą, atsidavimą matematikai ir darnios bendruomenės kūrimą. D. Bendikienei buvo įteiktas padėkos raštas ir knyga. „Jeigu šalia manęs nebūtų Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokytojų, suprantančių mane iš pusės žodžio, aš viena nieko nepadaryčiau. Kaip ir be aplink mus esančių šaunių gimnazistų, nes jei ne jie, nebūtų visų šitų unikalių kūrybinių darbų,“ – mintimis dalijosi matematikos mokytoja ekspertė D. Bendikienė.

Visi dalyviai ir už juos atsakingos mokytojos buvo pakviestos ant scenos bendrai nuotraukai. Nors renginys ir baigėsi, tačiau „Matematika už lango“ konferencijos idėja primena: „Kiekviename gamtos moksle esama tiek tiesos, kiek esama matematikos“ (Imanuelis Kantas).

Rusnė Budginaitė, IIIc

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas