Stažuotė Vienoje

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2023-03-20
  • Kategorija: Aktualijos

Stažuotė Vienoje

Vasario 27 – kovo 3 dienomis įvyko Nacionalinės švietimo agentūros projekto „Bendrojo ugdymo mokytojų bendrųjų ir dalykinių kompetencijų tobulinimas“ (projekto kodas 09.4.2-ESFA-V-715-02-0001) tiksliųjų mokslų mokytojų trumpoji  stažuotė Vienoje, Austrijoje, kurioje dalyvavo 10 laimėjusių konkursą matematikos mokytojų iš skirtingų Lietuvos regionų progimnazijų ir gimnazijų.

Stažuotės metu aplankėme septynias Austrijos švietimo institucijas: mokytojų rengimo centrą,Vienos universitetą, mokyklą Mittelschule Grundäckergasse, Vienos universitetinę mokytojų rengimo kolegiją (Pädagogic Highschool Vienna), organizaciją mokyklų, kurias vienija programa MINT, (MINTSCHULE Austria), Švietimo ir mokslo bei mokslinių tyrimų ministeriją, SCHOTTEN gimnaziją, nepriklausomą, pelno nesiekiantį institutą EDUCULT.

Lankydamiesi įvairiose institucijose ir bendraudami su jų darbuotojais bei vadovais, susipažinome su Austrijos švietimo sistema, pasiekimais ir problemomis bei bandymais jas spręsti. Vienoje taip pat trūksta tiksliųjų mokslų mokytojų – tuo Lietuva ir Austrija yra panašios. Jau nuo antro kurso pedagoginių specialybių studentai kviečiami dirbti į mokyklas, tad jiems mokytis lieka vakarai ir savaitgaliai. Apie 95 proc. pedagogikos magistro studijų studentų dirba mokyklose.

Austrijoje ypač aktuali įtraukties pedagogika. Ji apima ne tik specialiųjų poreikių mokinius, bet ir imigrantų vaikus, kurių labai padaugėjo pastaraisiais metais. Imigracijos problema daug aštresnė nei Lietuvoje: dėl imigranų gausos, kalbinių, religinių, kultūrinių skirtumų kyla nemažai konfliktų. Mokyklose yra klasių, kur kalbama dešimčia skirtingų kalbų, todėl ypač vertinami pedagogai, kalbantys keliomis kalbomis.

Šios šalies švietimo sistemoje labai išvystytas profesinis orientavimas. Dar žemesnėse klasėse pradedamas profesinis mokymas, ir moksleivis, būdamas 19 metų, yra pasiruošęs darbo rinkai. Tik apie trisdešimt procentų abiturientų stoja į universitetus.

Nors pagrindinis mūsų tikslas buvo šalies švietimo sistemos aktualijos, domėjomės ir kitais dalykais: praplėtėme kultūrinį akiratį aplankydami Austrijos nacionalinę biblioteką, Vienos gamtos istorijos muziejų, Vienos filharmonijos Auksinę salę. Stažuotėje matytos įstaigos, išgirstos teorijos bei diskusijos leis plėtotis naujoms idėjoms ir kompetencijoms, kurias pritaikysime kasdienėje veikloje.

                      Matematikos mokytoja Dalia Bendikienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas