TAUTA GYVA KALBOJE

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2023-11-20
  • Kategorija: Aktualijos

Gerbiami Kolegos, mieli mokiniai, sveikinu mus visus su lietuvių kalbos paskelbimo valstybine kalba 35-mečiu!

1988 metų lapkričio 18 dieną Aukščiausioji Taryba pripažino lietuvių kalbą valstybine – tuometė Konstitucija buvo papildyta straipsniu, įteisinančiu lietuvių kalbos vartojimą viešojo gyvenimo srityse. Simboliška, kad tą pačią dieną buvo sugrąžinti ir kiti valstybingumo simboliai - trispalvė ir ,,Tautiška giesmė". 

Sveikindama dalinuosi ir keliomis akimirkomis ir iš lapkričio 17 d. vykusio renginio ,,Kartu kalboje ir valstybėje" Lietuvos Respublikos Seime. Iš Klaipėdos rajono buvo pakviesti dalyvauti visų trijų gimnazijų rajoną konkursuose, olimpiadose garsinantys mokiniai. Juos palydėjome aš bei Priekulės lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Aurelija Daugėlienė.

Seimo rūmų Kovo 11-osios Akto salėje visi buvome pasveikinti Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės – Nielsen žodžiais, išklausėme Dr. Algimanto Kasparavičiaus pranešimą ,,Lietuvių kalba, tauta ir valstybė: ar daug progų švęsti?", stebėjome dokumentinio filmo ,,Išsaugojome kalbą" premjerą. Po renginio mokiniai dalijosi įspūdžiais apie įdomias, itin prasmingas, aktualias kalbėjusių svečių mintis apie lietuvių kalbą. Jomis dalinosi tokie kalbėtojai: laidų vedėjas Marijus Žiedas, 2021 m. inovatyviausia metų kalbos mokytoja nominuota Vaida Ambrasaitė, aktorė Aistė Diržiūtė, sporto apžvalgininkas Rytis Kazlauskas, jaunoji poetė Mūza Olimpija Svetickaitė, vaikų rašytojas Tomas Dirgėla. Sielą renginio pabaigoje nudžiugino Vilniaus B. Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos smuikininkų ansamblis.

Už galimybę dalyvauti šiame renginyje esame dėkingi Klaipėdos rajono savivaldybei.

Taigi švęskime lietuvių kalbos gimtadienį primindami sau, nuo ko ir kaip viskas prasidėjo ir tęsiasi.

  Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rasa Rusteikienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas