Ievos Simonaitytės takais ...

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2022-06-08
  • Kategorija: Pranešimai

Ievos Simonaitytės takais...

Birželio pirmąją dieną Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos pirmokai, lydimi lietuvių kalbos mokytojų, vykome į netradicines pamokas Vanaguose ir Priekulėje - „Ievos Simonaitytės takais“. Jas vedė rašytoja, mokytoja Edita Barauskienė.

Pirmoji vieta, kurioje apsilankėme, spėjama I. Simonaitytės gimimo vieta - Vilko butukas,  kur pastatyta garsaus medžio skulptoriaus Vytauto Majoro skulptūra. Čia E. Barauskienė  pasakojo apie I. Simonaitytės meilę gamtai, gimtajam miškeliui, šypsojomės išgirdę, kad ji nesutikusi  tekėti, nes jaunikis neturėjo miško...

Vėliau pamoka persikėlė į Šauklių sodybą. Susikaupę klausėmės, kokia sunki dalia laukė būsimos rašytojos, nes ji sirgo kaulų tuberkulioze ir negalėjo lankyti mokyklos. Namie ją mokė mama. Ievutė buvo labai smalsi ir žingeidi, daug mokėsi pati skaitydama įvairias knygas, tiesiogiai stebėdama gyvenimą pro langą.

Kita pamokos stotelė -  Vanagų evangelikų liuteronų bažnyčia, kur mus pasitiko parapijos pirmininkas Manfredas Sprogis, papasakojęs bažnyčios istoriją. Čia Edita Barauskienė toliau tęsė pasakojimą apie garsiąją rašytoją, kaip ją globojo kunigas Emilis Bleiveisas, savotiškai nulėmęs tolesnį jos gyvenimą. Jis pastebėjo, kad mergaitė yra protaujanti, gerai mąsto apie Dievą, norėjo jai padėti ir nusiuntė gydytis į Vokietiją. Baigdami pažintį su šia šventove, lipome prie bažnyčios vargonų, klausėmės jų didingų garsų. Pakeliui į Priekulę dar stabtelėjome Vanagų kapinaitėse, kur ilsisi nemažai Ievai Simonaitytei svarbių žmonių.

 Priekulėje, Ievos Simonaitytės memorialiniame muziejuje,  daugiau sužinojome, kaip rašytoja  čia gyveno, ką mėgo, kaip elgėsi su savo svečiais ir priekuliškiais. Pamatėme jos turėtus baldus, paveikslus, suvenyrus, dovanas, didelę namų biblioteką, nuotraukas, dokumentus.

Mus tikrai dar kartą sužavėjo Mažosios Lietuvos metraštininke vadinama Ieva Simonaitytė, sužinojome, kokia ypatinga ir svarbi ji yra visai Lietuvai. Ypač įdomu buvo klausytis rašytojos Editos Barauskienės pasakojimų. O, svarbiausia, visi supratome -  įdėjus daug sunkaus darbo, viskas yra įmanoma.

Gabija  APANAVIČIŪTĖ, I g klasės gimnazistė

                                                                                                                                                                                                                                                                             Nerijos VALINČIENĖS  nuotraukos

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas