Rugsėjo 23 - Lietuvos žydų genocido aukų atminties diena

  • Paskelbė : Darius
  • Paskelbta: 2022-09-29
  • Kategorija: Renginiai

Rugsėjo 23 dieną klasės vadovė Vida Mockuvienė pakvietė į istorijos pamoką  su gide Monika Vosyliene. Nors  gyvename Gargžduose, ir, atrodo, viską žinome apie šį nuostabų miestelį, bet kai kurie dalykai, apie kuriuos papasakojo gidė, buvo tikrai negirdėti ir labai svarbūs Gargždų bei Lietuvos istorijai. 

             Mūsų ekskursija prasidėjo nuo paminklo, kuris buvo pastatytas Gargždų žydams atminti. Kaip gidė pasakojo, Vokietijos karo su Sovietų Sąjunga pradžioje šioje vietoje buvo sušaudytas 201  žydas. Tai buvo Antrojo pasaulinio karo metais vykdyto holokausto pradžia.

            Toliau ėjome į žydų senąsias  kapines, kai kurie jas lankėme pirmą kartą. Išgirdome naujų dalykų, nes gidė papasakojo labai daug įdomių dalykų apie žydų laidojimo tradicijas. Kadangi juos laidoti buvo uždrausta Klaipėdoje, tai  pro sieną praeidavo su negyvu žmogumi apsimesdami girtais ir juos ramiai palaidodavo. Žydai visada laidodavo žmones tą pačią dieną,  kada jie mirę. Sužinojome, kad ant  kapo dėdavo ne  gėlių, o  akmenukų, nes akmuo – jų tautos simbolis.

            Na, ir mūsų ekskursija pasibaigė prie  ,,Minijos“ kino teatro, ant kurio pastato nupiešti trijų futbolininkų paveikslai. Du iš jų – žydai, gyvenę ir žaidę futbolą Gargžduose Antrojo pasaulinio karo metais. Deja, likimas lėmė tai, kad jie  kartu su kitais Gargždų žydais 1941 birželio 24 dieną buvo sušaudyti.

            Mums vertinga pamoka-ekskursija apie Gargždų istoriją: sužinojome  daug įdomių faktų  apie žydus, jų tragišką likimą dėl holokausto.

 

                                                                         Katerina Daugintė, Gabrielė Jocytė, IIg klasė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas