Draugystė su Švabachu tęsiasi

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2022-10-03
  • Kategorija: Renginiai

Pandemija mokyklų draugystės nesustabdė

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija jau 29 metus vykdo projektą „Draugystė su Švabacho menų gimnazija“. Rugsėjo 20-30 d. dvidešimt penki I–IV klasių mokiniai ir juos lydintys keturi mokytojai viešėjo Švabacho mieste (Vokietija). Kelionės tikslas – susipažinti su šios šalies kultūra, papročiais, bendraamžių gyvenimo ir mokymosi ypatumais, patobulinti anglų kalbos žinias ir kalbėjimo įgūdžius.

Svetingoje šalyje nuobodžiauti nebuvo kada. Pailsėję po ilgos kelionės saulėtą ketvirtadienį mokiniai buvo svetingai sutikti Wolfram‘o von Eschenbach‘o gimnazijos aktų salėje. Po susitikimo su mokyklos direktore ir trumpo gimnazijos mokinių koncerto mokiniai buvo įtraukti į mokyklos gyvenimą: dalyvavo pamokose, kur turėjo galimybę ne tik pasitikrinti savo matematikos, chemijos, fizikos, lotynų kalbos ir kitų mokomųjų dalykų žinias, bet ir palyginti mokyklos gyvenimo subtilybes. Lietuvaičius nustebino, kad vokiečių mokiniams mobiliaisiais telefonais leidžiama naudotis tik ieškant pamokai reikalingos informacijos. Patiko, kad mokiniai nebijo diskutuoti ir išsakyti savo nuomonės. Vėliau projekto dalyviai gimnazistai turėjo galimybę netradiciniu būdu susipažinti su Švabacho miestu: susiskirstę į grupes dalyvavo žaidime „Lobių medžioklė“, kurio metu reikėjo aplankyti įvairius objektus, sužinoti informaciją, kūrybingai nusifotografuoti ir panaudojant mobiliuosius telefonus nuotraukas nusiųsti projekto koordinatoriams, kurie kompetentingai įvertino atliktą darbą.

Penktadienis buvo skirtas mokinių gebėjimams patikrinti. Į grupeles susiskirstę mokiniai gamino vokiškus patiekalus, kūrė profilio piešinius bei mokėsi šokti, taip pat dalyvavo istorijos pamokoje bei turėjo galimybę sužinoti, kokie mineralai naudojami gaminant mobiliuosius telefonus. Popiet mokiniai lankėsi kultūriniame šiaurės Bavarijos centre – Niurnberge. Miestas pakerėjo savo didingais statiniais, atskleidžiančiais istorijos vingrybes.

Šeštadienio diena nukėlė mus į viduramžius, nes lankėmės į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktame Regensburgo mieste. Siaurutės gatvelės, dangų remiantys bažnyčios bokštai, tiltas per Dunojaus upę vėl vertė visus aikčioti. Net apniukęs dangus ir rudeniškas lietus nesugebėjo nustelbti didingo miesto grožio ir mažų jo paslapčių.

 Labiausiai visus projekto dalyvius sužavėjo kelionė į Alpių kalnus. Mes negalėjome nuslėpti susižavėjimo, matydami besikeičiantį kraštovaizdį. Eidami snieguotu daugiau nei 2400 m. Karvandel kalno viršūnėje esančiu taku, patyrėme daug puikių emocijų, kurias papildė iššūkis – žygis Vokietijos ir Austrijos pasienyje esančiu Leutasch tarpekliu.

Mokinių atlikta veikla buvo pristatyta vakare gimnazijoje vykusioje vakaronėje, į kurią atvyko ne tik mokiniai, bet ir jų tėveliai bei šeimos nariai. Vakaronės metu buvo ištarta daug padėkos žodžių, visi buvo sužavėti Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos pirmokės Anės Birbalaitės atliktais solo kūriniu Eltono Džono „I'm Still Standing“ , gimnazistų atlikta daina „Raudoni vakarai“, projekto dalyvių sukurtais šokiais.

Lietingą trečiadienio rytą, atėjus laikui atsisveikinti, dauguma projekto dalyvių braukė ašaras, netrūko apsikabinimų ir pažadų vėl susitikti.

Kelionė taip pat neprailgo, nes pakeliui į Švabachą aplankėme didingąjį Dresdeną, o grįždami sustojome Prahoje. Abiejuose miestuose trumpą ekskursiją vedė mokytojas E. Venckauskas, lydėjęs grupę kelionėje.

Dienos, praleistos Vokietijoje, buvo ypatingos mokiniams. Aprašydami savo įspūdžius, dauguma mokinių džiaugėsi galimybe pažinti nuostabius žmonės. Juos sužavėjo šeimų, kuriuose jie gyveno, rūpestingumas, svetingumas ir draugiškumas. Kelionė suteikė galimybių mokiniams geriau pažinti save ir vieniems kitus, priimti bendrus sprendimus. Šia kelione džiaugiamės ir mes, projekto organizatorės. Emocijos, nuoširdumas, atvirumas, draugiškumas, pagalba vienas kitam, supratingumas lydėjo visą kelionę. Todėl ši projektinė veikla ypatinga, nes kiekvieną kartą išsiskirdami sakome ne „viso gero“, bet „iki susitikimo kitąmet“.

Projekto organizatorės anglų kalbos mokytojos metodininkės Alina Kalinauskienė ir Edita Girgždienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos