Advento vainiko įžiebimas gimnazijoje

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2023-12-07
  • Kategorija: Renginiai

Gražų žiemos rytą (gruodžio 5 d.) gimnazijos bendruomenė susibūrė paminėti Advento pradžią. Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios kunigas Mindaugas kalbėjo apie Advento prasmę, pašventino mokinių atsineštus Advento vainikus, su Advento pradžia pasveikino gimnazijos direktorė Ona Sturonienė.

Advento pradžios laikas kasmet keičiasi. Jis prasideda ketvirtąjį sekmadienį prieš Kalėdas (dar vadinamą Advento sekmadieniu ir Pirmuoju advento sekmadieniu) – gali būti nuo lapkričio 27 d. iki gruodžio 3 d., tačiau visada baigiasi Kalėdų išvakarėse (per šv. Kūčias, gruodžio 24 d.). Šiais metais Adventas prasidėjo gruodžio 3 d. (sekmadienį), baigsis gruodžio 24 d. (sekmadienį).

Viena iš šio laikotarpio tradicijų – vainikas. Jis turi būti apskritimo formos, nes apskritimas simbolizuoja amžinumą bei vienybę, tai geriausiai išreiškia Kristaus paslaptį. Vainikas, kaip ir žiedas, yra ištikimybės, Dievo ištikimybės pažadams ženklas. Dėl šių reikšmių Advento vainikas negali būti kitokios formos.

Vainikas yra karaliavimo bei pergalės ženklas, todėl jis skelbia, kad Kūdikėlis, kurio laukiame, yra karalius, savo šviesa nugalintis tamsą.

Advento vainikas daromas iš visada žaliuojančių augalų – eglės, pušies, tai simbolizuoja viltį ir nesibaigiantį amžinąjį gyvenimą. Žalios šakos taip pat primena iškilmingą Jėzaus įžengimą į Jeruzalę, kur jį žmonės pasitiko su žaliuojančiomis šakomis rankose kaip Karalių ir Išganytoją.

Į šį vainiką įstatomos žvakės taip pat turi savo simboliką. Jos – keturios, reiškiančios keturias Advento savaites, o uždegamos viena po kitos reiškia Jėzaus gimimo artėjimą, augančią šviesos pergalę prieš tamsą.

Dėkojame gimnazijos tikybos mokytojai Juditai Klimienei ir mokinių prezidentūrai bei jos vadovei Ritai Btečko už gražų, ramybės ir vilties kupiną renginį. Už gimnazijos Advento vainiką dėkojame  dailės mokytojai Joanai Lukienei.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Violeta Liuksienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas