Pamoka prie poeto Mykolo Vaitkaus paminklo

  • Paskelbė : Barbora Dotiene
  • Paskelbta: 2024-03-25
  • Kategorija: Aktualijos

Pamoka apie poeziją vyko prie poeto Mykolo Vaitkaus paminklo

Dalis gimnazijos abiturientų su savo gimtosios kalbos mokytoja Zofija Vaitkuviene Pasaulinės poezijos dieną, kovo 21 d., mokėsi  prie gargždiškio poeto Mykolo Vaitkaus skulptūros, Gargždų parke.

Gargždų ,,Vaivorykštės“ gimnazijos ketvirtokai pamoką ,,Poezijos jausmų šurmulys“ pradėjo nuo pakilaus bei nuoširdaus kalbėjimo – komplimentų bendramoksliams ir mokytojai sakymo. Atliekant tokią užduotį  reikia ir jausmo, ir vaizdingesnio, taiklesnio žodžio, kas būdinga ir poezijai. Be abejo, mokiniai, skatinami Danielės Domeikytės,  pasidalijo įžvalgomis, kas yra poezija, pasikartojo, kaip lyrikos tekstus atskirti nuo kitų literatūros rūšių žanrų. Išklausė bendramokslės Klaudijos Janevičės atrinktų minčių apie poeto Mykolo Vaitkaus poetinio žodžio išskirtinumą, interpretavo kai kurių eilėraščių (pavyzdžiui, „Nušvitusi dulkė“) ar jų rinkinių („Vienatvė“) pavadinimus. Visi pamokos dalyviai pasigrožėjo įspūdingu Minijos vingio bei slėnio reginiu, atsiveriančiu žvelgiant iš parko aukštumų.

Žinoma – poezija neatsiejama nuo muzikos – IVf klasės mokinys Benas Kirilovas skambino gitara ir  kvietė visus padainuoti „ Keistuolių teatro“ sukurtą dainą pagal Maironio eilėraštį ,,Trakų pilis“ bei pagrojo savo mėgstamos grupės melodiją. Abiturientai jau buvo išsirinkę, tad paskaitė Justino Marcinkevičiaus eilių – dalijosi įspūdžiais, kodėl būtent į šį tekstą atkreipė dėmesį. Kai kurie gimnazijos ketvirtokai: Klaudija Janevičė, Danielė Domeikytė, Julius Kinderis, Darija Sermontytė –  paskaitė savo kūrybos eilių – galėjome pagalvoti, ar iš bendraamžių tekstų atpažįstame savo jausenų, nuotaikų.

Netradicinėje pamokoje dalyvavo Klaipėdos rajone gyvenanti ir kurianti poetė Danguolė Grigutytė-Šukevičienė, pati iliustravusi ir išleidusi eilėraščių rinktinę ,,Akimirkų eskizai“. Viešnia  dalijosi įspūdžiais, kaip užrašo kilusias mintis, kas turi įtakos eilėraščio temai, nuotaikai. Pradedanti savo darbus publikuoti kūrėja paatviravo, jog ją stebina, kaip skaitytojai savitai vertina eiles – ieško arba autorės, arba savęs... Viešnia paskaitė  savo eilėraščių,  atsakė į abiturientų klausimus ir padovanojo savo kūrybos rinktinę, kad individualiai skaitydami atrastume  reikalingų minčių ar jausmų.

Gimnazijos 2-o aukšto fojė praeivių akis džiugino, poezija domėtis kvietė Anielės Damašiūtės, Darijos Sermontytės inicijuota paroda ,,Poetų pavasaris“, kurią įgyvendinti padėjo Augustė Petreikytė, Deimantė Birškytė, Altėja Stončiūtė, Karolina Januškaitė. Literatūros, dailės, fotografijos integracija leidžia įsitikinti teigiamo poveikio reikalingumu bei galia. ,,Daug grožio pasaulyj. Gyvent – jo ragauti/ ir savą pasaulį sukurt dar gražesnį,- taip, manau, palinkėtų poetas Mykolas Vaitkus šiam smalsiam jaunimui, patyrinėjusiam, pasigrožėjusiam poezija.

 

 

Zofija Vaitkuvienė, Gargždų ,,Vaivorykštės“ gimnazijos

 lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė

Nuotraukos abiturientės Emilijos Tarvydaitės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas